Za 226 dní oslavíme
Světový den pro fair trade!

13. 5. 2017

Recepty

Férový perník

I obyčejná buchta se může stát neobyčejnou :) Zkratky FT a BIO u tohoto receptu vám napoví, které ingredience pro výborný férový perník můžete sehnat s certifikací ekologickou nebo Fairtrade.

Co potřebujeme?

  • 2 vejce BIO
  • 0,5 hrnku třtinového cukru FT a BIO
  • 1 hrnek rostlinného oleje (můžete použít olivový BIO)
  • 2 hrnky špaldové mouky
  • jemně mleté Biokoření do perníku FT a BIO
  • kypřicí prášek BIO
  • 3 lžíce rozinek FT a BIO
  • rum
  • oříšky (lze vynechat)
  • 1 hořká čokoláda FT a BIO
  • rostlinný tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání

Jak na to?

Rozinky necháme přes noc namočené ve vodě a rumu. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme olej. Smícháme mouku, kypřicí prášek, koření, oříšky, nasekanou čokoládu, rozinky a oříšky, přidáme k tekuté hmotě a vypracujeme těsto. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 40 minut na 170 °C . Po upečení můžeme perník např. rozkrojit a potřít marmeládou nebo polít čokoládovou polevou (připravíme z jedné nalámané čokolády FT a 25 g stoprocentního tuku, které rozpustíme v hrnečku ve vodní lázni).

Quinoa s kozím žervé

Tenhle recept jsou vlastně dva v jednom! Pokud totiž přidáte kozího žervé trochu více, můžete místo salátu podávat pomazánku – stačí namazat na chleba nebo bagetu.

Co potřebujeme?

  • 250 g quinoy FT a BIO
  • 2 cibule BIO
  • 1 čerstvý pórek BIO
  • 1 balení (180 g) kozího žervé BIO
  • 2 lžičky sójové omáčky BIO
  • 1 lžička bylinkové soli BIO
  • 3 lžíce dýňových semínek BIO
  • čerstvé bylinky (např. bazalka, rozmarýn apod.)

Jak na to?

  • Quinou propláchneme, do hrnce nalijeme dvojnásobný objem vody než quinoy, osolíme a vaříme 15–20 minut, dokud se voda nevyvaří a quinoa nezměkne.
  • Ze semínek se během vaření většinou oddělí tenké kroužky, které není třeba odstraňovat – jsou stejně chutné jako semínka.
  • Uvařenou quinou necháme chvilku vychladnout.
  • Mezitím osmažíme dozlatova na větší kusy nakrájené cibule.
  • Smícháme quinou, kozí žervé, osmaženou cibuli, nadrobno nakrájený čerstvý pórek, trochu sójové omáčky, dýňová semínka, čerstvé, nadrobno pokrájené bylinky a dosolíme podle chuti bylinkovou solí.
  • Salát je lépe nechat chvilku odležet (minimálně 10 minut, raději však třeba hodinu).

Kdo nemá rád kozí příchuť, může nahradit kozí žervé smaženou zeleninou a sýrem: spolu s cibulkou osmažíme doměkka a dozlatova na kostičky nakrájený lilek (případně cuketu) a 4 rajčata a vmícháme do směsi. Přidáme konzervu kukuřice (bez nálevu) a 200 g nahrubo nastrouhaného sýra (použijeme nějaký výrazný, např. nivu nebo balkánský sýr apod.). Opět vše smícháme a necháme aspoň chvíli odležet.

Čokoládové sušenky cookies

Tyhle sušenky si určitě zamilujete – pozor, jsou návykové! Zábavná je i jejich výroba – můžete totiž kombinovat libovolné ingredience a experimentovat s chutěmi.

Co potřebujeme?

  • 300 g hladké mouky BIO
  • 300 g třtinového cukru FT a BIO
  • 175 g másla BIO
  • 175 g hořké čokolády FT a BIO
  • 150 g lískových (nebo i vlašských) ořechů BIO
  • 100 g bílé čokolády FT a BIO
  • 2 vejce BIO
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 vanilkový cukr)
  • 0,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva BIO
  • čtvrt lžičky soli

Jak na to?

  • Vanilkový lusk rozřízneme a semínka uvnitř vyškrábeme nožem (dá se bez problémů nahradit vanilkovým cukrem).
  • Změklé máslo utřeme s cukrem a semínky z lusku (či vanilkovým cukrem) dohladka.
  • Postupně přimícháme vejce, až vznikne kašovitá směs.
  • Oříšky a tmavou a bílou čokoládu nasekáme nahrubo a promícháme s prosátou moukou, solí a práškem do pečiva. Tuto směs po částech zlehka vmícháme vařečkou do vaječné kaše a dobře promícháme.
  • Na plech dáme pečicí papír a mokrou rukou (!) formujeme oválné placičky. Sušenky děláme spíše menší a klademe je na plech dále do sebe, trochu se totiž roztečou.
  • Pečeme asi 12 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Pečeme do světle hnědé barvy a dáváme pozor – sušenky se rychle se připalují!
  • Čokolády může být i méně a lze naopak přidat kakaový prášek. Kromě oříšků se podle libosti dají přidat i rozinky, brusinky, vločky, sezam, oblíbené koření… zkrátka téměř cokoli, co se hodí do sušenek.

Banánová buchta

Buchtu můžete taky polít polevou z bílé čokolády nebo ušlehat krém pudinku, másla, mléka a cukru.

Co potřebujeme?

  • 3 vejce BIO/lokální
  • 1,5 polohrubé mouky BIO/lokální
  • 3–4 zralejší banány FT
  • 1 prášek do pečiva
  • 125g másla BIO/lokální
  • 1/2 hrnečku třtinového cukru FT
  • 1/2 lžičky soli

Jak na to?

Vyšleháme rozpuštěné máslo s cukrem, přidáme rozmačkané banány, vejce a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Pečeme na vymazaném a moukou nebo kokosem vysypaném plechu na 150° – 180° zhruba 45 minut.

Buchtu můžete udělat i v bezlepkové variantě – použijte třeba rýžovou mouku a kypřicí prášek z kukuřičného škrobu. Dobrou chuť!

Čokoládooříškové brownies

Dají se udělat i ve verzi „Babica“ – místo oříšků použijete ovesné vločky a podobně. Doporučujeme ale něco do buchty doopravdy dát.

Co potřebujeme?

  • 375g tmavé čokolády FT
  • 375g másla BIO/lokální
  • 6 vajec BIO/lokální
  • 500g třtinového cukru FT
  • 225g hladké mouky BIO/lokální
  • 100–120g pistácií

Jak na to?

Rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Vejce a cukr vyšlehejte do pěny, pak přimíchejte čokoládovou hmotu, mouku a pistácie. Peče se ve vyšším vymazaném a vysypaném plechu (přibližně 30×21 cm) při 160°C asi 40–45 minut.

Férová bábovka

Čím víc férových ingrediencí použijete, tím bude férovější ;)

Co potřebujeme?

  • 170g tuku
  • 300g třtinového cukru FT
  • 350g hladké mouky BIO/lokální
  • 4 vejce BIO/lokální
  • 1 hrnek mléka BIO/lokální
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao dle chuti FT

Jak na to?

Žloutky se utřou s tukem a cukrem, pak se do toho zamíchá mléko. Střídavě se přidává mouka s práškem do pečiva a sníh z bílků. Asi 3/4 těsta se nalije do vymazané formy, do zbytku těsta se přidá kakao a nalije na těsto ve formě (nemíchat, během pečení se tmavé těsto samo ponoří do světlého.

Posnídejte s námi

Projekt je realizován s finanční podporou Evropské unie. Obsah těchto stránek je zcela na odpovědnosti NaZemi a jako takový nemůže být považován za stanovisko Evropské Unie. Projekt byl zároveň podpořen z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR.